5 MAKANAN WAJIB DIELAKKAN UNTUK PESAKIT GOUT




Tahukah anda, penyakit gout ini sangat merbahaya dan boleh mengancam nyawa? Ada beberapa cara manusia boleh terkena gout iaitu secara keturunan ataupun melalui makanan yang diambil.

Makanan yang diambil? Ya makanan yang diambil. Jadi sangat perlu berhati-hati.

APA MAKANAN YANG WAJIB DIELAKKAN OLEH PESAKIT GOUT?

  • Makanan Tinggi Purin

Protein
Hati, jantung, pedal, otak, daging, ikan bilis, ikan sardin, ketam
Kekacang/Bijirin
Kacang soya, kacang dhal, tempe, tauhu, oat, bijirin sarapan pagi, roti
Alkohol
Bir 
Sayur-sayuran
Bunga kobis, bayam, cendawan, asparagus, ovacado

Aras asid uric yang normal di dalam darah kita adalah kurang daripada (340umol/L).

RESEPI TERBAIK PESAKIT GOUT




HUBUNGI SAYA IZZAN



Comments

Popular Posts